Når vi beregner din reducerede elafgift, tager vi udgangspunkt i dit elforbrug på dags- og månedsbasis. For at få reduceret elafgift skal du bruge mere end 10,959 kilowatt-timer om dagen eller cirka 340 kilowatt-timer om måneden.
Samlet set skal dit elforbrug være over 4.000 kilowatt-timer delt ud på 365 dage om året. Alt du forbruger udover, får du til den reducerede elafgift.
Afregning hver måned
Du bliver afregnet efter hver måned for dit elforbrug. Grænsen for hvornår du skifter fra fuld elafgift til reduceret elafgift er på cirka 340 kilowatt-timer i en 31 dages måned. Det præcise tal svinger lidt, da det bliver beregnet ud fra antal dage i den pågældende måned.
Januar > 340 kWh | Juli > 340 kWh |
Februar > 307 kWh | August > 340 kWh |
Marts > 340 kWh | September > 328 kWh |
April > 328 kWh | Oktober > 340 kWh |
Maj > 340 kWh | November > 329 kWh |
Juni > 328 kWh | December > 340 kWh |
Dit elforbrug skal være højere end følgende kilowatt-timer pr. måned
Balance på årsbasis
Hver måned skal du leve op til forbrugsgrænsen for den pågældende måned for at være berettiget til reduceret elafgift – også for at være berettiget til den reduktion du allerede har fået. Du kan se det som en balance, hvor du sidst på året samlet set skal have brugt 4.000 kilowatt-timer.
Hvis dit samlede årlige elforbrug ender under 4.000 kilowatt-timer, betaler du fuld elafgift af alle kilowatt-timer. Hvis elforbruget derimod ender over 4.000 kilowatt-timer, betaler du fuld elafgift op til de 4.000 kilowatt-timer og reduceret elafgift for resten.
Hver måned holder vi derfor øje med, om du har brugt mere eller mindre. Har du en måned brugt mindre strøm, særligt i sommermånederne, og har du derfor fået ”for meget” rabat, regulerer vi den reducerede elafgift på din regning i forhold til dit samlede forbrug. Og så opkræver vi dig fuld elafgift for det, du har brugt ”for lidt”. Og sådan opgøres og reguleres det fra måned til måned.
Med andre ord kan du i nogle måneder bruge ”for lidt” strøm til at være berettiget til reduceret elafgift i disse perioder. Men årligt er du berettiget. Lidt komplekst. Men sådan afregner alle elselskaber reduceret elafgift.
Hvad sker der med min reducerede elafgift om sommeren, hvor jeg typisk bruger mindre strøm?
Dit forbrug afhænger som bekendt af vejr og vind og årstidernes skiften. Det betyder, at du for eksempel i sommermånederne særligt kan opleve, at du ikke kommer over forbrugsgrænsen, og at vi derfor tilbagebetaler differencen og opkræver fuld elafgift.
Hvorfor skal jeg betale fuld elafgift for flere kilowatt-timer, end jeg har brugt?
Når du ansøger om reduceret elafgift, forpligter du dig til at betale fuld elafgift op til forbrugsgrænsen (for eksempel 340 kilowatt-timer i en 31 dages måned).
Vi afregner den reducerede elafgift på månedsbasis for at få fordelt forbruget ligeligt hen over året. På den måde undgår du store udsving på regningen.
Hvorfor får jeg differencen mellem mit faktisk elforbrug og forbrugsgrænsen tilbage?
Du betaler altid kun differencen af det, du ”skulle” have brugt (for eksempel 340 kilowatt-timer i en 31 dages måned), for at du er berettiget til den reduktion, du tidligere har fået. Hvis vi førte hele reduktionen tilbage, ville alle dine regninger være plus og minus og frem og tilbage hele tiden. Og så ville du reelt set først få din reduktion i elafgiften på din sidste regning på året.
Hvis jeg bruger under 4.000 kilowatt-timer, får jeg så penge tilbage?
Vi beregner dit forbrug måned for måned, så du betaler aldrig for mere, end du faktisk bruger. Det er kun din reducerede elafgift, vi regulerer. Hvis du ender med at betale alt det, du har fået i reduktion tilbage, og fortsat bruger under forbrugsgrænsen, betaler du kun for dit faktiske forbrug.
Har du elvarme? Få nedsat din elafgift
Folketinget har vedtaget, at du som ejer af en bolig med elvarme, kan få reduceret din elafgift. Du får kun reduceret elafgift på den del af dit årlige forbrug, der ligger over 4.000 kilowatt-timer.
For at få reduktion skal du ansøge om det. Og din bolig skal være registreret med elektricitet som det primære opvarmningsmiddel i Bygnings- og Boligregistret (BBR).
Din bolig skal også være registreret i BBR som helårsbeboelse eller sommerhus med anvendelseskode 110-190, 510 eller 523. Det fremgår af BBR-meddelelsen, under ‘oplysninger om bygninger’.
Når du ansøger om reduceret elafgift, sker der ikke noget med selve elaftalen. Din aftale fortsætter, som den plejer. Nu bare med reduceret elafgift.
Tjek BBR – opfylder du kravene?
Tjek, om din bolig er registeret med elektricitet som det primære opvarmningsmiddel.
Er oplysningerne om din bolig forkerte, skal du ændre dem. Det gør du på BBRs hjemmeside. Har du spørgsmål til dine BBR-oplysninger? Så kontakt din kommune. De kan bedst hjælpe dig videre.
Du har ansvaret for, at din bolig står korrekt i BBR
Du har som husejer selv ansvaret for at opdatere BBR. Og pligt til at fortælle os om eventuelle ændringer. For eksempel hvis din boligs primære opvarmningsmiddel ændres fra el til noget andet så som gas, fjernvarme eller noget helt tredje. Så er du nemlig ikke længere berettiget til reduktion i elafgiften.
Det er strafbart ikke at informere os, hvis du ikke længere er berettiget til reduktion i elafgiften. Men vi ved godt, at det kan være svært at huske det hele. Selv med de bedste intentioner.
Vi tjekker derfor løbende, om du stadig er berettiget til reduktionen. Så selvom du har glemt at fortælle os det, kan din reduktion altså stadig bortfalde. Det sker automatisk med tilbagevirkende kraft, hvis vi opdager, du ikke længere er berettiget.
Får jeg allerede reduceret elafgift?
Tjek din elregning, og kig efter linjen ‘Reduceret elafgift’.
Er du kunde hos os, kan du finde dine regninger på Min side.
Hvis du er fritaget for digital kommunikation og betaler via Betalingsservice, kan du se din regning i din Betalingsserviceoversigt i din netbank.
Sådan ansøger du
Som dit elselskab sender vi din ansøgning videre til dit netselskab. Det er nemlig ikke os, der godkender din ansøgning om reduceret elafgift. Det er dit netselskab. Vi kan kun ansøge om reduceret elafgift på dine vegne for den periode, du har været kunde hos os. Hvis du ikke har været kunde hos os i hele den periode, du ansøger for, skal du derfor tage kontakt til dit tidligere elselskab.
Du kan få overblik over dine tidligere elleverandører på eloverblik.dk
Ansøger du fra i dag eller mindre end 21 dage tilbage i tid?
Så er det ganske ligetil. Sæt hak i ‘Fra den (…) til dags dato’ i formularen nedenfor. Når vi har fået din ansøgning, vender vi tilbage hurtigst muligt.
Ansøger du mere end 21 dage tilbage i tid?
Så kræver det lidt mere fra dig. Du skal nemlig fremvise dokumentation for, at elektricitet har været registreret som det primære opvarmningsmiddel i BBR tilbage i tid. Dog maksimalt 3 år tilbage fra den dag din ansøgning bliver behandlet.
Sæt hak i ‘Længere tilbage end den (…)’ i formularen nedenfor og vedhæft din dokumentation. Den finder du nemmest på følgende måde:
- Gå til bbr.dk
- Søg din adresse frem
- Under ‘Enhed…’ på siden finder du rubrikken: ‘Dokumentation for elektricitet’, hvis du er berettiget til reduceret elafgift. Her står datoen for registrering af elektricitet som opvarmningsmiddel.
- Hent dokumentet ‘Dokumentation for elektricitet’.
4 alternative måder du kan skaffe dokumentationen på:
- Vedhæft en ældre BBR-meddelelse, hvor opvarmningsmidlet er elektricitet. Her vil udskriftdatoen være den gældende dato for, hvornår vi kan anmode dit netselskab om reduktion fra. Når du ændrer din boligs opvarmningsmiddel i BBR, bør du få en kopi som digital post med de ændringer, du har lavet.
- Vedhæft en BBR-meddelelse, hvor din kommune under ‘bemærkning for bygningen’ har oplyst fra hvilken dato, der er registreret elektricitet som opvarmningsmiddel.
- Vedhæft en mail fra din kommune. Det skal tydeligt fremgå, hvornår adressen er registeret med elektricitet som opvarmningsmiddel i BBR. Vi skal kunne se signaturen og mailen på både afsender og modtager.
- Udfyld og vedhæft dette BBR-skema, og send det til din kommune, der skal udfylde punkt 3 og dokumentere med kommunestempel og underskrift.
I forhold til punkt 3 og 4 så bemærk, at kommunerne ikke er forpligtet til at give dig dokumentationen. Hvis de ikke vil hjælpe, er den eneste mulighed punkt 1 eller 2.
Når vi har fået din ansøgning, vender vi tilbage hurtigst muligt.